Момордика як вирощувати і доглядати

Момордика як вирощувати і доглядатиВирощування та догляд за рідкісним в наших краях екзотичною рослиною - момордики.
Чим тільки наші громадяни не рятуються від палючого сонця і цікавих поглядів з сусідніх будинків! Засклені балкони і лоджії, завішені шторами, звичайно, виглядають ошатно, але зовсім інша справа - живі, ароматні куліси, що створюють чудовий мікроклімат і привертають увагу своєю красою і оригінальністю.

Варто тільки посадити 3-4 рослини момордики (індійського огірка) - і райський куточок забезпечений. Ця теплолюбна однорічна ліана до трьох і більше метрів завдовжки, родом із субтропіків Азії. Вона утворює кілька пагонів, які кріпляться до опор ниткоподібними вусиками. Спекотного літа момордіка росте не по днях, а по годинах, розбігаючись по натягнутих мотузочок або іншим опор. Її різьблені світло-зелене листя схожі на молоді листя винограду. Жовті середнього розміру квіти звисають на довгих ниточках-плодоніжках з комірцем посередині і виливають дивовижний аромат.

Особливо ефектно виглядає момордіка під час утворення і дозрівання великих огірків, звисаючих на тонких довгих (15-20 см) плодоніжках. Вони схожі на казкових дракончиків за великих м'яких виростів на ребристої поверхні.

Момордика як вирощувати і доглядатиСпочатку плоди перламутрово-білі, вагою 100-200 г, потім яскраво-оранжеві. При повному дозріванні вони розтріскуються на три пелюстки. На внутрішній стороні помаранчевих, загнутих, як у лілії, пелюсток прикріплені великі (до 2 см) рубіново-червоні блискучі прісемяннік (аріллус). Усередині них знаходяться коричневі і білі насіння. У визріли стані їх використовують при виразковій хворобі шлунка і як сечогінний засіб. На тлі різьблений листя одночасно з різнокольоровими оригінальними огірками звисають ароматні квіти і розкрилися у вигляді квітів зрілі плоди з червоними краплинами насіння в середині. Такі штори чудово виглядають з усіх боків і створюють ароматну прохолоду на лоджії або балконі. Форма живий фіранки залежить від вашої фантазії. Можна натягнути мотузочки у вигляді віяла, арки або суцільною стінкою.

Молоді плоди солять, як огірки, смажать тонкими скибочками, як картопля, а зрілі - консервують і маринують. Момордика володіє більш приємним смаком. Її додають до огірків, що не тільки прикрашає банки із заготовками, але і робить їх смачніше.

Момордика добре росте і у відкритому грунті. Вирощувати її потрібно через розсаду. Догляд за нею звичайний, як за огірками. Насіння перед висівом обробляють в насиченому розчині марганцівки, потім на добу замочують у теплій воді, після цього прополіскують, загортають у чисту вологу тканину, кладуть у поліетиленовий пакетик і тримають у теплі при 30-40 ° С. Після наклевиванія насіння укладають по одному в півлітрові стаканчики в живильну землю, обов'язково на ребро, потім накривають їх поліетиленом або склом.

Висаджують розсаду в родючий грунт. На балконі або лоджії насипають її у великі поліетиленові пакети, встановлені в коробки, відра або інші ємності. Протягом літа рослини потрібно регулярно поливати. Зайві ліани краще видаляти, щоб вони не затінювали один одного, бо за нестачі світла знижується кількість плодів.Читайте ще про садівництво тут